Moj popis blogova

srijeda, 1. travnja 2015.

Deepak Chopra -Sedam duhovnih zakona uspjeha

Kao što sam rekla,volim da čitam,stoga evo jedan mali osvrt na moju omiljenu knjigu.Od ovog autora ovo je prva knjiga koju sam pročitala,mada ih ima jos sigurna sam jednako dobrih kao što je ova.Moje oduševljenje ovom knjigom je iz razloga što su savjeti u knjizi jako praktični tako da ih svak može shvatiti , bez potrebnog predznanja iz ove oblasti.
Knjigu sam pročitala u pdf formatu,ali uskoro planiram da kupim komplet knjiga ovog autora. Ovo se ne čita jedan put,već stalno iznova,tako stičemo nove uvide.



U knjizi autor govori o 7 zakona:
1.Zakon čiste potencijalnosti-se nalazi u čistoj svijesti.
Da bi pristupili tom polju potrebna je dnevna praksa tišine,meditacije i neprosuđivanja.Kao i provođenje vremena u prirodi.Vježbanje tišine znači povremeno odustajanje od gledanja tv-a,slušanja radija,čitanja knjiga.
Ako nikad ne dozvolite da doživite tišinu,stvorit ćete turbulenciju vašeg unutrašnjeg dijaloga.
Meditacija je drugi način.Preporučuje  se meditiranje barem 30 min. ujutro i 30 min. uveče.
Ne-prosuđivanje se stiče putem vježbanja.Dakle vježbamo da ne prosuđujemo stvari,pojave,kao prave,krive,dobre ili loše.
2.Zakon davanja ili Zakon davanja i primanja,jer svemir djeluje putem dinamične razmjene.
Najvažnija je namjera iza vašeg davanja i primanja.Namjera uvijek mora biti stvaranje sreće za onog koji daruje i za onog koji prima.Čin davanja mora biti radostan.Duh vam mora biti u takvom stanju da se raduje samom činu davanja.
Vježbanje Zakona davanja je jednostavno:
Ako želite radost-obradujte druge.
Ako želite ljubav-naučite je davati.
Ako želite da vas cijene i na vas obraćaju pažnju -upravo to dajte drugima.
Ako u svom životu želite biti blagoslovljeni dobrom -naučite dobrom tiho blagosloviti svakog drugog čovjeka.
3.Zakon karme ili uzroka i posljedice
"Kako siješ,tako ćeš i žnjeti".U svakom trenutku našeg postojanja nalazimo se u polju svih mogućnosti gdje postoji beskonačnost odabira.Najbolji način razumijevanja i upotrebe ovog zakona je u osvješćivanju izbora koje činimo svakog trenutka.
Od mnoštva izbora svakog trenutka,samo će vam jedan donijeti sreću za vas i one oko vas.
Kada odaberete njega kao posljedica pojavit će se oblik ponašanja koje se naziva spontano ispravno ponašanje.
Mehanizam kojim vam svemir pomaže donijeti spontano ispravne izbore je vrlo zanimljiv.
Odnosi se na osjete u vašem tijelu.Oni mogu biti :
1.UDOBNOST
2.NEUDOBNOST.
U  trenutku kada svjesno birate,obratite pažnju na tijelo i pitajte ga:"Ako odaberem ovo,šta će se dogoditi?"Ako vam tijelo pošalje poruku udobnost-izbor je ispravan.
4.Zakon najmanjeg naprezanja
Ako posmatramo kako priroda radi,uvidjet ćemo da se sve odvija uz najmanji napor.
Trava ne pokušava rasti-već jednostavno raste.
Ono što se naziva čudom je izraz Zakona najmanjeg naprezanja.
Ako vam je ego unutrašnja tačka oslonca,kada tražite moć i kontrolu nad ljudima,ili tražite njihovo odobravanje-rasipnički trošite energiju.
Prvi element ovog zakona je prihvatanje.
Kad se borite protiv trenutka,to je kao da se borite protiv cijelog svemira.Umjesto toga možete odlučiti da se danas nećete boriti protiv cijelog svemira boreći se protiv trenutka.Vi prihvatate svijet onakav kakav jeste a ne onakav kakav bi vi željeli da bude u ovom trenutku.
Drugi element je odgovornost.To znači da ne krivite nikoga i ništa za svoju situaciju,što znači-Ni samog sebe.
Treći element ovog zakona je odustajanje od odbrane.Što  znači da ste odbacili potrebu da uvjeravate ili navodite druge ljude da prihvate vašu tačku gledišta.
5.Zakon namjere ili želje
Sve ono na šta usmjerimo pažnju-postaje jače.
Sve ono čemu uskratimo pažnju vene, raspada se, nestaje.
6.Zakon nevezivanja
Zakon nevezivanja kaže da je, da bismo dobili bilo šta u fizičkom svijetu, prije svega, potrebno da odbacimo svoju vezanost za taj predmet. To ne znači da se time odričemo namjere da ostvarimo želju. Ne odričemo se ni namere ni želje. Mi se odričemo svoje vezanosti za ishod.Putem nevezivanja može da se postigne sve što hoćemo, jer se nevezivanje zasniva na bezuslovnoj vjeri u svoje pravo Ja. Vezivanje, s druge strane, zasniva se na strahu i nesigurnosti, a u osnovi potrebe za sigurnošću leži nepoznavanje svoga pravog Ja.
7.Zakon dharme ili životne svrhe.
Na jeziku sanskrit Darma znači "životni cilj". 
Zakon dharme kaže da smo se mi ostvarili u fizičkom obliku da bismo ispunili neku svrhu ili cilj. Polje čistog potencijala je božanstvo u svojoj suštini, a božansko uzima na sebe ljudsko obličje da bi ispunilo neku svrhu. Prema tom zakonu svako od nas ima poseban dar da tu svrhu ostvari.Zakon dharme se sastoji od tri činioca.
Prvi činilac kaže da je svako od nas ovde da bi otkrio svoje pravo Ja.Svako od nas je ovde da bi otkrio svoje više ja ili svoje duhovno ja. To je prvo ispunjenje zakona dharme
Drugi činilac  je potreba da se izraze naši posebni darovi. zakon dharme kaže da svako ljudsko biće posjeduje neki jedinstveni dar.Kada mi tu određenu stvar radimo, gubi se pojam o vremenu.
Treći činilac je služenje čovječanstvu, to jest bližnjima, pri čemu se pitamo: "Na koji način ja mogu da pomognem? Kako mogu da pomognem onima sa kojima dolazim u dodir?"

Ovo je skraćena verzija knjige,naravno napisana u mom rokovniku koji služi da citate i dijelove omiljenih knjiga.
Do sljedećeg čitanja,
GJ.


Nema komentara:

Objavi komentar